286038.jpg   Blokeilu on kokeilu..siis ei minulle entuudestaan tuttua, laitan tänne kaikenlaista itseäni kiinnostavaa, jota on paljon. Jos aiheita löytyy muiltakin otan ne kiitollisuudella vastaan.

Liikkuuko maapallo?

150; Aleksandrialainen tähtitieteilijä Klaudios Ptolemaios ymmärsi maan olevan kaiken keskus, joten miksi se liikkuisi minnekkään?

1270; Akvinolaisen Tuomas Italiasta, joka oli muuten filosofi, järkeili samaan tyyliin Klaudioksen kanssa, että jos maan liike olisi esim. ympyrän muotoinen se olisi niin voimakas että sotisi kaikkia luonnonlakeja vastaan. Ja vaikka liikuisikin, niin liike pysähtyisi ennenpitkää, joten ei liiku.

1633; Proffashenkilö Scipio Chiaramonti, Italiasta hänkin, kertoi maapallon liikkumattomuudelle varsin yksinkertaisen  ja järkeen käyvän selityksen : - Liikkumiseen tarvitaan raajoja ja lihaksia. Koska maapallolla niitä ei ole, se ei liiku....

Nykyisin mennäänkin sitten aika huikua. Sen lisäksi että pyörimme akselimme ympäri, niin kierrämme aurinkoa ympäri 30km iloisella sekuntinopeudella... huimaako?

 

Miksi joistakin ihmisistä tulee rikollisia?

Joskus antiikin aikaan, pahantekijät ryövärit jne. olivat pahojen henkien vallassa, jotka saivat ihmiset tekemään koiruuksia. Tätä mieltä olivat Roomalaiset ja Kreikkalaiset oppineet.

1843; Antropologi Francois Voisin Ranskanmaalta, pisti kaiken anatomian piikkiin. Rikollisten aivot olivat alikehittyneet, joten pahantekijä ei näin ollen kuulunutkaan ihmislajiin.

1864; Lääkäri ja rikollisuuden tutkija Cesare Lombrosco (Italia) suoritti pitkiä kenttätutkimuksia aiheesta. Tuloksena oli että tatuointien määrä oli suorassa suhteessa rikkomusten vakavuuteen, eikä aivoilla ollut osaa eikä arpaa koko ruljanssissa.

Nykyisin syytetään kasvuolosuhteita ja ympäristötekijöitä, jotka altistavat lapsiemme mielen rikoksen poluille ja epäsosiaaliseen käytökseen.

 

            Ovatko kaikki ihmiset yhtä kehittyneitä?        

1766;  Englantilainen filosofi David Hume sanoi valkoihoisten ihmisten olevan älykkyydeltään, voimiltaan ja käytöstavoiltaan paljon muita ihmisiä parempia.

1812;  Ranskalainen eläintieteilijä Georges de Cuvier väitti muiden rotujen kehittyneen valkoisen hallitsijarodun rappeutumisesta. Näistä degeneroiduista roduista afrikkalaiset olivat primitiivisempiä kuin muut, eivätkä osanneet luoda elämälleen riittävän vakaita oloja.

1871; Charles Darvin, kaikkien tuntema luonnontieteilijä Englannista ( häntä tosin pidettiin varsin vapaamielisenä kirjoittajana) kertoili valkoihoisen ja apinan välisen eron olevan suurempi kuin mustaihoisen ja gorillan.

Nykyisin ollaan sitten sitä mieltä ettei voida puhua henkisistä rotueroista. Ihmiset jakautuvat vain ulkonäkönsä perusteella erilaisiin etnisiin ryhmiin.

Onko seksi vaarallista?

Gnostilainen filosofi Julius Cassianus oli aikoinaan varma siitä että vaikka meidät on luotukin erilaisiksi, niin Jumala ei ole tarkoittanut  ihmistä harjoittamaan seksiä, ja rankaisee ankarasti niitä onnettomia jotka tällaista menevät tekemään.

1876; Nicholas Cook ( Englantilainen lääkäri) oli pidättyvyyden kannalla hänkin. Ajatus perustui siihen, että joka kerran ihminen heittää lapiollisen multaa arkulleen kun hän ajautuu viettiensä vietäväksi. Sisuskalut ja sydän kun rasittuvat liikaa.

1909; Koko maailma muuttuu ilotaloksi, jossa perhe-elämä, ja avioliitto menettää merkityksensä. Professori  Joseph G Richardsonin mielestä seksi heikensi yksilön terveyttä ja horjutti yhteiskunnan rakenteita.... Yhdysvalloissa.

Nykyään suhteellisen vaarattomana, fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia ylläpitävänäkin voidaan todeta ettei se oikeinkäytettynä ainakaan tapa. (pidetään silti järki päässä)

 

Miksi ihmiset nukkuvat

350  eaa.; Aristoteleksella oli mielipide joka asiasta. Jannu tiesi kertoa aikalaisilleen että uni johtuu tuntoelinten lamautumisesta, joten halvaus kun hellittää, niin ihminen herää.

Pimeä keskiaika; Kirkko valisti kansalaisiaan, että uni on paholaisen keksintö. Unessa näjetsen vihtahousu kumppaneineen voivatten vietellä hartaan uskovaisen.

Noin 1800; Ranskassa lääkärit tulivat siihen tulokseen, että uni on ennenkaikkea fyysisen ja psyykkisen heikkouden merkki. Eroon vaivasta pääsi kovalla harjoittelulla, ja itsekurilla. ( Napoleonilla oli varmasti sormensa pelissä tässä teoriassa, oman ilmotuksensa mukaan kun itse tuli toimeen 3-4 tunnin yöunilla)

Nykyisin ihmisen pääkoppaa on sen verran tutkittu unen aikana, ettei tarvitse miettiä paholaisia ja itsekuria. Uni nimittäin antaa mahdollisuuden aivoille ja elimistölle toipua pävän toimista. Aivojen työskentely jatkuu unessakin, se varastoi ja käsittelee päivän mittaan koettua ja opittua, ai niin -ja pitää meidät hengissä kun lepäämme.