Noin kymmenen käskyä

  1. haun käyttötarve ( onko kyseessä sana, aihe, vai kenties matka tai karttahaku)

  2. tiedon tuottajan selvittäminen ( internet on vapaa foorumi kenen tahansa kirjoitella)

  3. opettele tuntemaan tietokannat ja aihehakemistot

  4. koska sivut on päivitetty, tai million ne on laitettu jakoon. ( vanhentunutta tietoa on valtavasti)

  5. Suomalaiset haut löytyvät ensin suomalaisilta hakukoneilta, sitten vasta esim. Googlesta( Googlen robotit päivittävät suomen sivustot noin neljän viikon välein)

  6. Käytä tarvittaessa erikoistuneita Metahakuja

    IMDB – elokuvat

    webopaedia – tietotekniikka ja tietoliikenne

    britannica.com – tietosanakirjat

    ditto – kuvat     vain muutamia mainitakseni.

  7. Keskustelufoorumit, uutisryhmät ja postituslistat ovat varteenotettava tiedon jaon osa-alue.

  8. ( kriittinen kannattaa kuitenkin olla, kaikkea ei kanata uskoa)

  9. Jos löydät jotain todella hyvää lisää se suosikit kansioon tai laita kirjanmerkki( löytyypähän jatkossakin)

  10. Selvitä mitä tietoa voi kopioida ( muuten tulee itku)

  11. Pidä virustorjunta päivitettynä.

Asiaa yksinkertaisesti ja alusta asti tarkasteltuna tiedonhaun kompastuskivinä voisi pitää hakijan tottumattomuutta hakuprosessiin. Sanahaku ja aihehaku sekoittuu helposti keskenään ja lopputulokseksi saadaan kohtuuton määrä mitääntekemätöntä tietoa. ( hakusana esiintyy hyödyttömissä dokumenteissa) Hakutuloksien arviointikaan ei kovin helppoa tottumatomalle tiedon käsittelijälle ole. Joskus voi olla että tietoa on vain niukasti saatavilla, silloin korostuu täsmällisen sanan- tai aiheen merkitys.

Jos kyseistä tietoa haetaan paljon, voivat ongelmat kasautua palvelinten niskaan, ruuhkat  tukkeuttavat ne, jolloin tiedon hausta tulee mahdotonta. Joillain sivustoilla huomaa ilta-aikaan tätä ilmiötä, ja parasta onkin käyttää palvelua silloin kun odotettavissa on ruuhkaton aika.

KUN  informatiota on liikaa

Boolen haku ( engl. Boolean search) on hyvä yksinkertaisuutensa vuoksi. Tarkoituksena tällä haulla on määritellä tarkasti miten eri asiasanat esiintyvät haettavana olevassa dokumentissa.

Haku täsmennetään ns. Loogisilla operaattoreilla, joita ovat and, or ja not. Kuitenkin niin että esim. Googlessa and on jo valmiiksi oletuksena, joten molemmat ( tai useammat) asiasanat esiintyvät haussa. Myös altavista.com näyttää hyväksyvän molemmat sanat ilman and, tai + merkkiä, jota käytetään joissain hakukoneissa and sanan tilalla.

OR- sanan kanssa hakutulokseksi saadaan dokumentteja, joissa on joko molemmat hakusanat tai jompikumpi haetuista sanoista. Googlen monipuolisuus nostaa taas päätään, koska se hakee myös PDF. tiedostot.

NOT- sanan kanssa käy niin että dokumentissa ei ainakaan esiinny sitä sanaa.....Siis jos hakusanaksi laittaa Nykänen, niin tulokseksi saadaan sivun täydeltä hoippuvaa kotkaa. Jos sen sijaan hakusanaksi laittaa Nykänen not matti, niin pääsemme tästä kulttuurin komistuksesta eroon kerta heitolla. ( kaikella kunnioituksella ) Googlessa, taas kerran not- sanan korvaa väliviiva.

Related- haku (esimerkkihaku) tuo esiin samankaltaiset sivut. Kuitenkin huomauttaisin, että esim. Googlessa samankaltaiset sivut näkyvät automaattisesti kunkin tuloksen alalaidassa.

fi.altavista.com/ - 9k - Välimuistissa - Samankaltaisia sivuja

Fraasihaku perustuu merkkijonon hakemiseen. Tällöin haettavat sanat laitetaan lainausmerkkien sisään, jonka jälkeen hakukone etsii sanayhdistelmän annetussa muodossa. Kun haetaan kokoteksti hakua, fraasihaku on tässä ehdoton apu.

Sanarunkohaku osoittautuu ongelmalliseksi Googlella, tätä selitetään sillä että hakutuloksesta tulisi mahdollisimman tarkka. Googlen yritysversiolla voi kuitenkin laajentaa tätä toimintoa (Mini) tiettyyn rajaan asti. Sanarunkohaulla tarkoitetaan tiedoston hakemista sanan osalla, jota täydennetään *, kone saa keksiä loput ☺( ei kovin ammattimaisesti sanottu)

On pakko kiittää myös sumeaa hakua, jonka ansiosta elämä helpottuu. Sanan ei välttämättä tarvitse olla täysin oikein kirjoitettu kun jo hakukone ehdottaa oikeinkirjoitettua sanaa.

Verratessa näitä hakukoneita, ykköspaikkaa ehdottomasti jakavat suurimmat robotit Google ja Alta. Ihmemaan www.fi on nimensä mukainen, tosi ihme juttu. Itse en koe tarvitsevani hakukonetta jonka tulokset keskittyvät hyvin pienelle alueelle, jos tuloksia tulee ollenkaan. Jos kahdesta ensimmäisestä pitää valita ykköseksi suoriutuu Google lähinnä monipuolisuutensa ansiosta. Uusin beta versio kattaa hakuhistorian tallentamisen, Scholarilla tieteellisten artikkeleiden ja keskustelufoorumeiden haku on helppoa (+ kirjastolinkit). Etusivun saa mieleisekseen sisältöä vaihtamalla, uutiset, säätiedot, omat muistilaput ja tehtävälistat ovat näkösällä jos niin haluaa.